
Συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα Κυπρίων ποιητών
Προχώρα προς τα κάτω για να ακούσεις την μουσική
Λίγα λόγια από την συνθέτη:
Μια ιστορία ενηλικίωσης όπου μια γυναίκα προσπαθεί να βρει την μυστηριώδη αράχνη που υφαίνει μαγικούς μανδύες σε μια παραμυθένια-παλιά εποχή της Κύπρου, συμπλέκεται με 8 τραγούδια που μελοποίησα, 5 από τα οποία είναι ποιήματα 4 Κύπριων εν ζωή, 2 είναι δημοτικά ποιήματα και 1 είναι ελεύθερη διασκευή σε παραδοσιακό τραγούδι.

Η ιστορία αγγίζει κοινωνικά θέματα όπως η εμψύχωση των γυναικών, οι δυναμικές και διαφορετικές προσδοκίες μεταξύ ανδρών και γυναικών και η συμπεριληπτικότητα, πώς τα μέλη της κοινωνίας μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτό που περιορίζουν ως φυσιολογικό.
Τα παραδοσιακά ποιήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την παράσταση μιλούν για την αγάπη, και τη ζωή.
Το ένα χρησιμοποιεί μια παιχνιδιάρικη οξυδέρκεια όπου ένα πουλί και μια λυερή, όμορφη κοπέλα, μιλούν για την ομορφιά και τη ζωή τους, ενώ το άλλο είναι μια συζήτηση μεταξύ Θεού και Θανάτου όπου επιβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα με το ποιος είσαι στην ζωή, ποια τα κατορθώματά σου και πόσο αγαπητός ή αγαπητή είσαι στον κόσμο, το τέλος είναι αναπόφευκτο.
Αυτή η συναυλία δεν αποτελείται μόνο από τραγούδια αλλά και μια ιστορία που συνδέει τα τραγούδια μεταξύ τους. Η ιστορία είναι για ένα κορίτσι που προσπαθεί να βρει την Αράχνη που υφαίνει μια μαγική κάπα και όποιος το καταφέρει τον βρίσκει μια καλότυχη ζωή και ευημερεί. Η ιστορία αγγίζει κοινωνικά θέματα όπως η κοινωνική δύναμη της γυναίκας, οι δυναμικές και διαφορετικές προσδοκίες μεταξύ ανδρών και γυναικών και η συμπεριληπτικότητα, πώς τα μέλη της κοινωνίας μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτό που ορίζουν ως φυσιολογικό.
Συνδέουμε το παλιό με το καινούργιο σε αυτή τη συναυλία, επομένως ερμηνεύουμε ένα πολύ γνωστό ελληνικό τραγούδι, αλλά αντί να το ερμηνεύσουμε ως έχει, οι μουσικοί μας θα αυτοσχεδιάσουν στην κύρια μελωδία και θα την επεκτείνουν – διανθίσουν – μουσικά από την άποψη αρμονίας, της μελωδίας και της χροιάς.
Η προσαρμογή παραδοσιακών και λαϊκών ιδιωμάτων με σύγχρονους ήχους είναι η καρδιά αυτού του έργου. Έτσι, παρόλο που θα ακούσετε ένα τραγούδι σε ρυθμό 9/4 – ζεϊμπέκικο – η μελωδία και η αρμονία είναι λιγότερο αναμενόμενες και σπάμε τη φόρμα καθώς και δεν χρησιμοποιούμε ένα ρεφρέν που είναι πολύ χαρακτηριστικό σε τραγούδια αυτού του ιδιώματος.
Άλλα τραγούδια είναι πιο κοντά στο σύγχρονο κλασικό ιδίωμα, όπου ο τραγουδιστής χρησιμοποιεί μικροτονικές νότες, δηλαδή νότες που δεν μπορεί να τις παίξει ένα καλά κουρδισμένο πιάνο, οι ερμηνευτές εκτελούν ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και loop-pedals, η μουσική σπάει τον κανόνα του σταθερού ρυθμού οργανωμένου σε ίσα μέρη και παίζει με τη χροιά με λιγότερο συμβατικούς τρόπους για κάθε όργανο και η φωνή.
Καθώς λατρεύω τη σύγχρονη ποίηση γιατί παρατηρεί και γράφει για την σημερινή κοινωνία, λατρεύω τη σύγχρονη μουσική για παρόμοιους λόγους. Σε αυτή τη συναυλία εξυμνώ την κυπριακή μουσική του σήμερα, και τραγούδι με την ελπίδα να εμπνεύσω άλλους να διευρύνουν τη φωνή τους, είτε γράφοντας ποίηση είτε μουσική.
Τι θα ακούσετε
Μια μουσική πράξη με μία τραγουδίστρια και 3 οργανοπαίκτες στη σκηνή να μας αφηγούνται μια ιστορία, για ένα κορίτσι που ψάχνει να βρει την μυστηριώδη αράχνη που υφαίνει τον μαγικό μανδύα, που όποιος τον έχει, αλλάζει όλη του η ζωή και όλες του οι επιθυμίες πραγματοποιούνται. και πάει σε μια περιπέτεια αναζήτησης, παρασύροντάς μας ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια που μιλούν για τη ζωής μέσα από διαφορετικές αποχρώσεις αγάπης. Αυτή η συναυλία περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα από εν ζωή Κύπριους ποιητές καθώς και παραδοσιακά ποιήματα.
Η μουσική δημιουργεί μια νοσταλγική και ρομαντική αλλά ζωηρή ατμόσφαιρα. Το κοινό καλείται να πάει σε μια φανταστική περιπέτεια μαζί με την τραγουδίστρια (Μαρία Ανδρέου) και τους μουσικούς της παράστασης, καθώς τραγουδούν για διαφορετικές μορφές της αγάπης: οικογενειακή αγάπη, αγάπη για τη ζωή, αγάπη που πέρασε…
Η μουσική είναι ένα λεπτό μείγμα από πολύχρωμες αρμονίες, τραγουδιστές μελωδίες, ρυθμούς που προέρχονται από την ελληνική λαϊκή μουσική (καλαματιανό, ζεϊμπέκικο) και λιγότερο συνηθισμένους ρυθμούς (11/8) και αυτοσχεδιασμούς.

Μουσικοί
Φλάουτο: Δημήτρης Γιασεμίδης
Φωνή: Μαρία Ανδρέου
Βιμπράφωνο: Άντρια Νικοδήμου
Πιάνο: Στέφανη Σωτηρίου
Ποιητές:
Τασούλα Μάρκου
Μαρία Κούβαρου
Έλενα Γονατά
Χαράλαμπος Χρυσοστόμου
Συνθέτης
Ράνια Χρυσοστόμου
Ακρόαση των Τραγουδιών
Ολόκληρη η Παράσταση
Posters by Athina Chyrsostomou
Μουσικοί
Μετά τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ασχολήθηκε με το φλάουτο, ο Γιασεμίδης εργάστηκε ως φλαουτίστας και τρομπονίστας σε διάφορα σύνολα, όπως το Anglia Sinfonia, το ARU Big Band, την Grand Union Orchestra, καθώς και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο Αμπού Ντάμπι εργάστηκε ως καθηγητής πνευστών στα Aldar International Schools του Αμπού Ντάμπι, ενώ έχει διδάξει φλάουτο σε Ελλάδα, Λίβανο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα είναι καθηγητής φλάουτου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σε Μουσικά Λύκεια του νησιού. Επιπλέον είναι ενεργός καλλιτέχνης της κλασικής, folk και πειραματικής μουσικής σκηνής της Κύπρου. Είναι επίσης μέλος του πολυβραβευμένου γκρουπ Monsieur Doumani, που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της Κύπρου διεθνώς, με συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Κούβα και την Ινδία. Μέσω των Monsieur Doumani ο Γιασεμίδης παρουσιάζει μια καινοτόμο και πρωτοφανή χρήση των πνευστών οργάνων στην κυπριακή μουσική.

Η Στέφανη Σωτηρίου γεννήθηκε το 1989 στη Λάρνακα και κατάγεται από την Αθηένου. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου με τον κ. Χρήστο Πεχλιβάνη και στη συνέχεια με τον Δρ. Νικόλα Κωνσταντίνου. Σπούδασε μουσική στη κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου υπό την εποπτεία της διεθνούς φήμης καθηγήτρια και πιανίστα Έλενας, Μουζάλα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας. Εκτός από το σολιστικό πιάνο ασχολήθηκε και με τη μουσικής δωματίου, μουσική παιδαγωγική και την παιδαγωγική του πιάνου. Έπαιξε με την ορχήστρα καθώς και με πολλά μουσικά σύνολα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συναυλίες με σύνολα μουσικής δωματίου, σόλο πιάνο καθώς και συναυλίες για 4 χέρια στο πιάνο, σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα υπήρξε μέλος, ως πιανίστα, σε διάφορα μουσικά σχήματα πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές. Υπήρξε επίσης μέλος ως πιανίστα του επαγγελματικού φωνητικούς συνόλου των “Professional Music Artists” και του φωνητικού κουαρτέτου “Avanti 4”. Από το 2012 έχει αναλάβει την πιανιστική συνοδεία της ερασιτεχνικής χορωδίας του Ομίλου Αθηένου. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Λάρνακας και στη δική της ιδιωτική μουσική σχολή “Stefani Soteriou Diapason Music Lab” στην Αθηένου σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο Λάρνακας.

Με σπουδές στη Μουσική και στο Θέατρο η Μαρία Ανδρέου αφιερώνεται στην τέχνη πολύπλευρα ως ηθοποιός, μουσικός, ερμηνεύτρια στο τραγούδι, συνθέτης. Σπούδασε Υποκριτική στη δραματική σχολή ‘Βλαδίμηρος Καυκαρίδης’ και αποφοίτησε με άριστα. Πήρε το πρώτο της πτυχίο στη Μουσική από το πανεπιστήμιο του Hull (Ηνωμένο Βασίλειο) με ειδίκευση το τραγούδι και την σύνθεση. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο του York (Ηνωμένο Βασίλειο) της εξασφαλίζουν το Master in Arts και το PhD in Music Composition. Ως ερμηνεύτρια στο τραγούδι, συμμετείχε σε διάφορες συναυλίες και μουσικές παραστάσεις (Φεστιβάλ Φανερωμένης, 5o Φεστιβαλ Κλασσικης Μουσικής για νέους, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017 κ.α.) Ως ηθοποιός συμμετείχε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (Τρωάδες, Ηλέκτρα, Εκκλησιάζουσες κ.α) καθώς και σε διάφορες παραστάσεις Μουσικού θεάτρου (Βιολιστής στη στέγη κ.α). Ως συνθέτης έχει γράψει κυρίως Μουσική για θέατρο και έχει διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς (Α’ Βραβείο – Γιάννη Παπαϊωάννου, με το έργο της Αερικό για άλτο φλάουτο κ.α.).

Άντρια Νικοδήμου – Βιμπράφωνο
Η Άντρια Νικοδήμου είναι μία πολυδιάστατη μουσικός και παιδαγωγός, με ειδίκευση στα κρουστά, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, και τις διαδραστικές παραστάσεις. Η μουσική της χαρακτηρίζεται ως “open-ended play”, όπου η κίνηση, η θεατρικότητα και ο ήχος είναι εξίσου σημαντικά. Έχει συμπράξει με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως Joe Morris, Anthony Coleman, Marty Ehrlich, Ikue Morri, Tayler Ho Bynum, Anne La Berge, Tatsuya Nakatani, Ab Baars, Gerald Cleaver, Gianni Lenoci, Ingrid Laubrock, Joe McPhee, Garrison Fewell, Laurence Cook, Guilermo Gregorio μεταξύ άλλων. Κυκλοφόρησε το άλμπουμ “The Industry Of Entropy” από τη δισκογραφική εταιρεία Relative Pitch της Νέας Υόρκης, το άλμπουμ “R̔aven” από το Glacial Erratic Records και από την Ινδική δισκογραφική εταιρεία Subcontinental Records το άλμπουμ της Τhe “River Is Full”. Είναι συνιδρύτρια του βραβευμένου μουσικού συνόλου Thread Ensemble από την πόλη της Βοστώνης, είναι η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Make Music Cyprus που στοχεύει στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης και μουσικής σκηνής στην Κύπρο, η Διεθνής Σύμβουλος Ειδικών Έργων του Make Music Alliance (ΗΠΑ), και ι ιδρύτρια και επιμελήτρια του φεστιβάλ Breach που στοχεύει στην ανάπτυξη του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και της πειραματικής μουσική στην Κύπρο

Ποιητές
Χαράλαμπος Χρυσοστόμου – “21 Νυφούλες” και “Στα Σύννεφα”
Ο Χαράλαμπος Χρυσοστόμου κατάγεται από την Κυρά Μόρφου. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Από το 1981 – 1995 εργάστηκε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σε εργοτάξια στη Σαουδική Αραβία και στην Κύπρο. Το 1995 επέστρεψε στην Κύπρο μετά τον διορισμό του ως καθηγητής Ηλεκτρολογίας στην Τεχνική Εκπαίδευση. Αφυπηρέτησε το 2020 ως επιθεωρητής με πλούσιο συγγραφικό έργο. Με την ποίηση ασχολήθηκε όταν ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο και στο Πανεπιστήμιο. Μερικά από τα ποιήματα του είναι: Προσευχή μικρού παιδιού, 21 Νυφούλες, Στα σύννεφα, Νησί μου, Φυγή, κ.α. Έγραψε επίσης ένα διήγημα με τίτλο «Πράσινη Γραμμή 1974» όπου περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη δίπλα του κατά την Τουρκική εισβολή του 1974, όταν υπηρετούσε ως Δόκιμος Ανθυπολοχαγός. Το διήγημα αυτό ντύθηκε μετα-μουσικής από την Ράνια Χρυσοστόμου και παρουσιάστηκε από το Shadanga Duo τον Νοέμβριο του ’19 στο Hjørring, Denmark στο Ode to the Wind festival.
Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος, και του αρέσει να ασχολείται με κατασκευές από ξύλο. Το ποίημα 21 Νυφούλες το έγραψε το 1972 όταν ήταν στην Ε΄ τάξη στο Γυμνάσιο επηρεασμένος από το θάνατο 21 μαθητριών του Γυμνασίου Σπηλίου Ρεθύμνης στην Κρήτη, όταν πήγαν βαρκάδα σε σχολική εκδρομή. Το ποίημα Στα Σύννεφα δεν θα μάθουμε ποτέ για ποιον το έγραψε αλλά γνωρίζουμε ότι το αφιερώνει στην εγγονή του Ολίβια. Τον Ιούνιο του ’20 παρουσιάστηκε μια μουσική εκδοχή του ποιήματος από το Plektó Duo στην Λευκωσία.

Τασούλα Μάρκου – “Ελπίδα”
Η Τασούλα Μάρκου, το γένος Κολοκούδια, γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1939. Φοίτησε στο Α΄ Δημοτικό Παραλιμνίου και ακολούθως στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το 1960. Υπηρέτησε στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής για 39 χρόνια και αφυπηρέτησε το 1999 ως Διευθύντρια. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1955 μυήθηκε στην ΕΟΚΑ. Ήταν μέλος των ομάδων στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και υπεύθυνη του γυναικείου τμήματος στο Παραλίμνι. Με δική της πρωτοβουλία
ιδρύθηκε η «Φιλόπτωχος Αδελφότητα Παραλιμνίου» το 1975, της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος μέχρι το 1985 που διαλύθηκε. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του «Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών της Ελεύθερης Αμμοχώστου» (1981) και ήταν Πρόεδρος του Συνδέσμου αυτού από το 1995 μέχρι το 2013. Υπήρξε μέλος της «Επιτροπής Κοινωνικής Διακονίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και μέλος του Δ.Σ. της «Ένωσης Αγωνιστών Παραλιμνίου». Από το 2011 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι παντρεμένη με τον Μάκη Μάρκου και έχει τρία παιδιά, εννιά εγγόνια και τρία δισέγγονα.
Από τη νεαρή της ηλικία ασχολήθηκε με την ποίηση. Ποιήματά της δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα
«Κύπρος» με το ψευδώνυμο «Βάνδα». Έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος. Το 2012 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ανάδυση ψυχής», η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Βιβλίο της Χρονιάς 2017» και τιμήθηκε με Α΄ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ) Ελλάδος. Το «Ξεδιπλωμένες Μνήμες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκδίδει.
Μαρία Κούβαρου Ph.D. – “Ωδή στον Έρωτα”
H Μαρία Κούβαρου είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας (sociology of popular music) και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας, μελετώντας θέματα που αφορούν την κυπριακή popular music σκηνή. Έχει κυκλοφορήσει τις δύο ποιητικές συλλογές Η Γέννηση της Σκύλας (2017) και Ταξίδια Στασιμότητας (2018), και τη νουβέλα/λογοτεχνικό ψυχογράφημα Σκιαμαχία (2019). Διηγήματά και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες, ενώ κείμενά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ως ακαδημαϊκός έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Popular Music and Society, Historia Critica, Popular Music, και Journal of Popular Music Studies. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Collectiva Inanna, μέλος της ομάδας επιμέλειας για το Larnaka: The Anthology (2021) και ερμηνεύτρια σε πιάνο και τραγούδι. Το ποίημά της «Ωδή στον Έρωτα» γράφτηκε το 2018.

Mgr. ΜΑ Έλενα Γονατά Ph.D – “Αν Μπορούσα”
Η Έλενα Γονατά κατάγεται από την Κύπρο και είναι μαέστρος και εκπαιδευτικός. Σπούδασε Μουσική Εκπαίδευση και Τέχνη Διεύθυνσης Χορωδίας στην Τσεχία, διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο του York και τον Φεβρουάριο του 2022 απέκτησε το διδακτορικό της στη Θεωρία και την Εκπαίδευση της Μουσικής στο Charles University της Πράγας. Έχει εμπειρία διδασκαλίας τόσο στην τάξη όσο και στη χορωδιακή εκπαίδευση, σε συνδυασμό με πολλαπλές εργασίες διεύθυνσης χορωδίας. Τον Απρίλιο του 2018, η Έλενα Γονατά ολοκλήρωσε τη σύνθεσή της «Ρέκβιεμ – Μια προσευχή για αυτόν», ένα έργο α καπέλλα για χορωδία SSA, της οποίας η παγκόσμια πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.
Μετακόμισε στην Πράγα τον Αύγουστο του 2019 και έκτοτε ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Meridian International School. Άρχισε να γράφει ποίηση από τα 16 της και συνεχίζει να γράφει και να τα μελοποιεί. Το ποίημα “Αν μπορούσα” είναι μέρος μιας τριλογίας ποιημάτων και γράφτηκαν για τον πατέρα της όταν απεβίωσε το 2008. Τα ποιήματα δημοσιεύτηκαν το 2013 στην εφημερίδα «Αθλητικό Βήμα» όπου εργαζόταν.

Αυτή καθώς και όλες οι παραστάσεις αυτής της συναυλίας δεν θα ήταν ποτέ εφικτες χωρίς την βοήθεια και συμπαράσταση των πιο κάτω,
Ο άντρας μου και τα υπέροχα παιδιά μας, η Αθηνά Χρυσοστόμου, Έλενα Χρυσοστόμου, Αντρέας Χρυσοστόμου, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, Στέφανη Σωτηρίου, Μαρία Ανδρέου, Δημήτρης Γιασεμίδης, Άντρια Νικοδήμου, Μαρία Κούβαρου, Έλενα Γονατά, Τασούλα Μάρκου, Angharad Cooper, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Αρτοποιεία Ζορπάς, Μαρία Στρατή, Άντρια Αντωνίου
Έμπνευση από το ντοκιμαντέρ στο Νετφλιξ Η δασκάλα μου το Χταπόδι, 2020
